piątek, 8 sierpnia 2014

Łosoś z mango :)


Następna opcja szybkiego posiłku- Łosoś z mango, papryka i słodkim sosem chili.


Potrzebujemy:
  • 150g filetu z łososia
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 3 łyżki słodkiego sosu chili
  • 1 łyżkę mieszanki Mediterrane

Łososia posypujemy przyprawa. Paprykę kroimy w drobna kosteczkę, mango obieramy i  również kroimy w kosteczkę  lub obieramy nożykiem  do jarzyn.
Ja osobiście wolę  wersje z cienkimi paseczkami.
Łososia gotujemy lub smażymy , ja podgotowuje na parze, a następnie podpiekam aż skorka i wierzch będą chrupiące.  Paseczki mango i paprykę układamy na talerzu i polewamy sosem chili.
Czas wykonania 10-15 min, a smakuje rewelacyjnie.

Smacznego :) 


Przy 1 porcji korzystam z gotowego sosu chili, ale przy większej ilości robię o sama.

Do wykonania sosu potrzebujemy:

  • 2 papryczki chili
  • 1 łyżkę suszonego chili 
  • 1/2 cebulki
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki miodu ( obojętnie czy będzie płynny czy nie)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 1 łyżeczkę octu balsamicznego
  • 1 łyżkę soku z  pomarańczy ( jeśli ktoś lubi kwaskowo może być cytryna)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżki maki ziemniaczanej- w zależności od tego jak gesty sos chcemy uzyskać

Cebulkę i chili siekamy na drobne kawałeczki i podsmażamy na oleju rzepakowym, do chwili zeszklenia się cebuli .Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek, płatki chili,  sos, sojowy, ocet balsamiczny, sok z pomarańczy. W 1/ 2szklanki wody rozpuszczamy make ziemniaczana i wlewamy na patelnie. Czekamy chwilkę, aż sos zacznie gęstnieć i dodajemy miód. Jeśli sos robi się za gesty możemy dodać troszkę wody. Ogólna konsystencja powinna być dość lejąca, ale wszystko zależy od tego co kto lubi.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz