piątek, 10 października 2014

Powtorka z rozrywki z dodatkami :)

Powtórka czyli łosoś raz kolejny . Wieje nuda co nie? Postaram się poprawić, ale uwielbiam łososia i ostatnio mam fazę na ta rybkę :)

Łosoś z frytkami z marchewki i talarkami z ziemniaka.



  • 2 kawałki łososia 
  • 2 ziemniaki 
  • 6 marchewek
  • majeranek
  • tymianek
  • sol czosnkowa
  • pieprz
  • olej rzepakowy 
  • cytryna
  • sos sojowy
  • mieszanka śródziemnomorska
  • przyprawa do ziemniaków Prymat

Do miseczki wlewamy 1-2 łyżki oleju rzepakowego dodajemy majeranek, odrobinę soli czosnkowej, tymianek.W takiej marynacie obtaczamy marchewkowe frytki i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią.

Aby zaoszczędzić sobie zmywania do tej samej miseczki wlewamy ponownie 1-2 łyżki oleju rzepakowego,  majeranek i tymianek. Wsypujemy przyprawę do ziemniaków oraz sól czosnkowa po czym wrzucamy talarki ziemniaków. Mieszamy...mieszamy i wykładamy na blaszkę razem z fryteczkami.

Talarki i frytki wkładamy do nagrzanego  piekarnika i pieczemy w 180° C ok 20-30min (obieg).


W międzyczasie zajmujemy się  łososiem, skrapiamy go cytrynka, polewamy sosem sojowym oraz mieszanka śródziemnomorską  i oczywiście pieprzymy :) 
Tak doprawionego łososia wrzucamy na rozgrzaną  patelnie z wodą. Wiem, wiem wszyscy kochają łososia  pięknie usmażonego ...ale mój  też   taki jest, a nie kąpany  w glebokim tluszczu :)
No wiec jak już łosoś zagości na wodnej patelni czekamy, aż zmieni się jego kolor. W chwili gdy łosoś jest już "cały ugotowany" czyli dostanie jasnego koloru na całej powierzchni , a woda odparowała przypiekamy go z obu stron. Skorka musi być przypieczona i wierzch również
Tym sposobem mamy super smażonego  łososia  bez dodatku tłuszczu :)
Jak widać na zdjęciu łosoś smażony na wodzie jest tez super , nie przeciągnięty i nie surowy:) 

Oczywiście wszystko zależy od tego jaka gruba jest rybka, tak na oko 8-10 minut gotowania i po 2 minuty smażenia z każdej strony w moim  wykonaniu jest perfekt :)
Smacznego :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz