Łosoś z frytkami z marchewki i talarkami z ziemniaka.
- 2 kawałki łososia
- 2 ziemniaki
- 6 marchewek
- majeranek
- tymianek
- sol czosnkowa
- pieprz
- olej rzepakowy
- cytryna
- sos sojowy
- mieszanka śródziemnomorska
- przyprawa do ziemniaków Prymat
Do miseczki wlewamy 1-2 łyżki oleju rzepakowego dodajemy majeranek, odrobinę soli czosnkowej, tymianek.W takiej marynacie obtaczamy marchewkowe frytki i wykładamy na blaszkę wyłożoną folią.
Aby zaoszczędzić sobie zmywania do tej samej miseczki wlewamy ponownie 1-2 łyżki oleju rzepakowego, majeranek i tymianek. Wsypujemy przyprawę do ziemniaków oraz sól czosnkowa po czym wrzucamy talarki ziemniaków. Mieszamy...mieszamy i wykładamy na blaszkę razem z fryteczkami.
Talarki i frytki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180° C ok 20-30min (obieg).
W międzyczasie zajmujemy się łososiem, skrapiamy go cytrynka, polewamy sosem sojowym oraz mieszanka śródziemnomorską i oczywiście pieprzymy :)
Tak doprawionego łososia wrzucamy na rozgrzaną patelnie z wodą. Wiem, wiem wszyscy kochają łososia pięknie usmażonego ...ale mój też taki jest, a nie kąpany w glebokim tluszczu :)
No wiec jak już łosoś zagości na wodnej patelni czekamy, aż zmieni się jego kolor. W chwili gdy łosoś jest już "cały ugotowany" czyli dostanie jasnego koloru na całej powierzchni , a woda odparowała przypiekamy go z obu stron. Skorka musi być przypieczona i wierzch również
Tym sposobem mamy super smażonego łososia bez dodatku tłuszczu :)
Jak widać na zdjęciu łosoś smażony na wodzie jest tez super , nie przeciągnięty i nie surowy:)
Oczywiście wszystko zależy od tego jaka gruba jest rybka, tak na oko 8-10 minut gotowania i po 2 minuty smażenia z każdej strony w moim wykonaniu jest perfekt :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz