wtorek, 28 kwietnia 2015

Bärlauch, Czosnek niedźwiedzi ...pyszne zielsko, jeszcze lepsze jedzonko ;)

Wielu z Was zna doskonale, wielu  pewnie zastanawia się cóż to takiego, ta zielona roślinka przypominająca liście kwiatków czy innych dziko rosnących chwastów ;) 
Nie dajcie się zwieść! Niepozornie wyglądający czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy dla naszych serc! Podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL, a co za tym idzie obniża  poziom trójglicerydów i  złego LDL . Ogółem... spożywając czosnek niedźwiedzi zapobiegamy zawałowi serca, miażdżycy i co jeszcze bardzo ważne zakrzepicy!!! A dzięki ogromnej ilości siarki wzmacnia nasz system immunologiczny co w znacznym stopniu zwalcza komórki nowotworowe. Działa też przeciwbakteryjnie, antywirusowo. W wyglądzie i smaku nie przypomina tradycyjnego czosnku, ale  wcale nie ujmuje mu właściwości,  wręcz odwrotnie :) 
Często zapominamy o tym, że matka natura wyposażyła nas w naturalne składniki, które  zwalczają   większość wirusów i bakterii. Nie rzadko działają lepiej niż "aptekowe" antybiotyki, niestety albo nie mamy czasu, albo po prostu nie chce nam się sięgać do babcinych rad, a szkoda bo sami na tym tracimy. 


Ja czosnek niedźwiedzi, a raczej Bärlauch  odkryłam w Niemczech, na typowych stoiskach w marketach, które sprzedają Antipasti czyli przekąski. Jest to rewelacyjna sprawa, głownie warzywa , serki, owoce morza, coś wspaniałego choć nie bardzo taniego :) Ale warto, uwierzcie mi, ze serio warto bo to co otrzymacie przebija każdego kebaba :)

Na temat czosnku niedźwiedziego możecie poczytać  w sieci, spróbować pyszności w De możecie  praktycznie wszędzie, tak wiec nie będę więcej zanudzać tylko przejdę do konkretu...


Sałatka makaronowa :)


Na dużą miskę  potrzebujemy:


  • 500g makaronu pełnoziarnistego Penne (rurki)
  • 150g rukoli 
  • ok 50g Sera Grana Padano(tarty)
  • Ser Parmigiano Reggiano( w całości )
  • oliwa z oliwek
  • migdały (cale lub płatki)  
  • sol
  • pieprz
  • przyprawę ziołową  
  • czosnek niedźwiedzi
  • bazylię 
  • pietruszkę
  • koperek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pamiętajmy aby się nie rozgotował! Ma być al dente :)

W międzyczasie przygotowujemy pesto... 
czosnek niedźwiedzi, pietruszkę,rukolę, bazylię, koperek, ser Grana Padano, sol, pieprz,  oliwę z oliwek i migdały blendujemy na drobna papkę. Ma powstać piękna  zielona masa, która obtoczy nam makaronik :) Jeśli  robicie sałatkę, która  zostanie na następny dzień dajcie więcej oliwy - makaron nie wyschnie i następnego dnia będzie wyglądać i smakować równie dobrze. 
Pesto doprawcie do smaku, ja polecam przyprawę ziołową knorra


Wystudzony makaron mieszamy z pesto, wykładamy do szklanej miski, pokrywamy rukola oraz startym w dużej ilości Parmigiano Reggiano.

Szybka, pyszna i mega uniwersalna sałatka (sprawdza sie tez na ciepło ze serkiem gorgonzola)

 
Życzę smacznego Wam i Waszym gościom  :)